sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Ingen gör?



Pavian kyrka


Batwomanin lempparisilta

Harry Potterista muistuttava puisto


Auringonlasku Batwomanin lempparisillalta.



Navigli



 
Insinöörejä siellä! Insinöörejä täällä! Joka paikassa insinöörejä! Sana ingengör (inhgenhjöör) tuottaa ruotsiksi vaikeuksia. Samoin kuin sjuksköterska. Hoen niitä, kun ajelen pyörällä. Hion "göteborshka" aksenttiani. Kakkaahan tässä on se, jos joku kysyy mikä äitini tai sisarukseni ovat ammatiltaan. Kettu vieköön, kun on psykiatrinen erikoissairaanhoitaja, kone(mashiiin)insinööri ja metsätalousinsinööri perheessä.  Kuitenkin. Asiaan Annika! Suomessa minun ympäriltäni tuntuu aina löytyvän insinöörejä. Niin myös Ruotsissa. Syypäänä lienee KTH ja Chalmers, jotka ovat kuin Ruotsin versiot Aalto-yliopistosta ja TTY:stä. Jepjep. Teekkareita siis. Olen löytänyt onneksi jokaiselle matkaan tarttuneelle insinöörille paikkansa. Yksi vie minut geokätköilemään, yksi sushille ja jäätelölle ja yksi korjaa tiskikoneen. Tiskikone oli muuten pyörinyt kaksi kokonaista vuorokautta ennen kuin avattiin se. Puhtaat tiskithän siellä terve! On tullut tiskattua käsin ööö koko ajan. Mutta tiskaaminenkin on minusta kivaa! Varsinkin, kun Fairya (Ruotsissa merkki on muuten nimeltään YES, pientä aivopesua), tiskiaineiden aatelistoa.

Olin tässä viikolla tässä paikallisessa teekkari(insinööri)jengissä pienimuotoisesti paikallisessa Approssa. Täällä Chalmersin eli tosiaan paikallisen teknillisen yliopiston alueella sijaitsee 19 opiskelijajärjestön pitämää laillista pubia, joita tämän "Pubrundanin" aikana kierretään. Todella siistiä! Paitsi, että pubeihin piti jonottaa ja oli kylmä (ei siis Suomen mittakaavassa kylmä ehe ehe). Kävimme muutamassa (ei oltu kovinkaan kilpailunhaluisia) baarissa, joista mielestäni ehdottomasti siistein oli "Tågvagnen" elikkä kampusalueella sijaitsevassa sisustetussa junavaunussa oleva teknoluola. Härligt! Fyysikoiden pitämä "Focus" ei taas ollut häävi, ylläri hei.... Hei muuten, piti sanomani, että yllärikseni pojat laittoivat etkoilla soimaan M.A. Nummista, ketäpä tiesi, että "Kumipallona luokses pompin" -biisistä on myös sveduversio... Siinäpä opeteltiin sitten lyrikoita molemmilla kotimaisilla.

Viime viikonloppuna meillä oli myös odottamani tuparit - Halloweentuparit! Teemabileiden ylimpänä ystävänä olin pumped, mutten oikein ollut kerennyt valmistella ennen perjantaita, joten lauantai meni leipoessa. Mikäs sen parempaa! Kun tupa oli täynnä niin minäpä jätin kämppikset pitämään bileitä pystyssä ja häivyin baariin yhden poikapossen kanssa. Olin asultani noita. The wicked witch. Den onda häxa. Koska maybe she's born with it! And I VERKLIGEN am... (Okei tää kielten haltsaaminen pikkupäässäni alkaa tuottaa vaikeuksia). Baarista tullessani oli tuvassa vieläkin bileet ja TÖRKEE sotku. Nukuin pari tuntia ja sitten siivosin. En pysty nukkumaan a) shottien b) energiajuoman c) sotkun havaitsemisen jälkeen. Siivomisen jälkeen mutakakun kautta takaisin sänkyyn. Heräsimme iltapäivällä ja minähän sain oikean noidan maineen, kun olin loihtinut puhtaan kodin jo valmiiksi. Tiedättekö muuten, sain muuten tuona lauantaina ehkä parhaimman kehun Götiksessä oloaikanani. Kyseenalaistin nimittäin illalla paikkaani tässä fantastisessa poikaporukassa vähän snobimmassa baarissa. "Nemen, du är en av oss nu." tuli vastaus epäröintiini. Ja minä loistin tämän jälkeen kuin ällöhymiönä. Eli näin :)

Täytyy muuten sanoa, että kun puhuin äitini kanssa (olen puhunut äiskän kanssa tasan kaksi kertaa tänne tulemisen jälkeen, sortsa mutsi!), tuli aiheeksi kotiinpaluuni. Mikä kotiinpaluu? Koska? No täytyy kyllä sanoa, ettei Suomi inspiroi palaamaan. Varsinkaan nyt, kun kaikki jo valmiiksi valittavat lumesta, jota täällä ei onneksi ole näkynyt. Äidinkin kysymys oli: "Mitä? NYTKÖ sinä olet löytänyt jonkin paikan mihin jäädä?" Verkligen, så känns det. Asunto tuntuu kodilta. Työ tuntuu ihanalta. (Viimeksi tänään krapulassa oli aivan huikeeta! Tapaan tyyliin idoleitani eli ihmisiä joiden artikkeleita siteeraan gradussani... Geek as a geek...) Kaupunki tuntuu läheiseltä. Kaikki rullaa. Viikot varsinkin huikealla tahdilla.

PS. Olen muuten saanut kunnolliset lamput pyörääni. Ja nämä tuparilahjana. Ruotsalaiset on niin huomaavaisia, ne ei halua, että jään auton alle. Sain myös sorminuken. Mutta sen funktio on toistaiseksi selvittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti