tiistai 9. joulukuuta 2014

Förskyld

Tukholmasta tulee mieleen Batman. Miksi?
Flunssaa on ilmassa. Sen takia luultavimmin se löysi tiensä myös Annikan keuhkoihin ja nyt on kröhä. Olen oikeasti ollut Ruotsin olon aikana enemmän kipeä kuin Suomessa kahteen vuoteen. Ottaa päähän. Viime maanantaina minut passitettiin taas kotiin. Tein gradua sängyssä kaksi neuletta normivaatteiden päällä ja kolmet sukat jalassa (tarve villasukille!) ja söin leipäsiä. Onneksi Ruotsista löytyy hyviä leipäsiä.

Tiistaiaamuna aamulla ajattelin kokeilla ulkoilmaa. Lenkkitamineita päälle ja ihan vähän vaan jölkötteleen. Väärin ajateltu saikulla ollessa, tiedetään! Korkeammat voimat selvästikin ajattelivat tyttörukan olevan myös sekopää, sillä heti hampaita pestessä (pesen aina hampaat ennen kuin voin aamu-urheilla) alkoi nenä vuotamaan verta. Ensin yksi sierain ja sitten toinen. Jaa-a. Eipä vissiin mennä ulos sitten niin. Sen sijaan siivosin vähän kotona, sillä kukaan muu ei ollut sitä tehnyt viikonloppuna.
Peruspönötys
Itsehän olin nimittäin viikko sitten Tukholmassa! Capital of Scandinavia on heidän lanseeramsa slogan kaupungille. Himppasen överi, mutta mahtipontinen. Tajusin tässä jokin aika sitten, etten ole koskaan elämässäni muistaakseni tehnyt mitään muuta Tukholmassa kuin haahuillut  päämäärättömästi. Viimeisimmällä kerralla meinattiin jopa alistua mäkkäriin syömään, mutta eikai nyt sentään.


Kungliga slottenin vartijan vaihto
Tällä kertaa tein unelmista totta (no okei, pienesti väritetty...) ja matkasin Tukholmaan. Päätin asian torstaina, sain vapaata perjantaiksi (ConsiGma edelleen hajalla) ja istun bussiin pe-iltapäiväksi. Koko iltapäiväksi. Opiskelijan lippu bussilla kustansi noin 30 euroa suunta (kesto ~6½ timmaa), kun taas junalysti olisi ollut 50 euroa suunta (kesto ~3timmaa). Tietenkin siis bussi! Gradu etenee hyvin siellä istuessa!


En tiedä, mihin pingviineihin taas sotkeennuin...
Tukholma oli ihana. Vedin syvään henkeä ja koitin mahduttaa mahdollisimman paljon tekemistä, mutta siellähän on vaikka ja mitä! Mahdotonta kahteen päivään! Koska rahatilanne on no, opiskelijamainen, otin osaa 3 kiertokävelyyn ja tsekkasin 2 museota. Ja nappivalintoja olivat kaikki. Tutustuin modernimpaan Tukholmaan keskustassa, vanhempaan Gamla Stanissa ja lisäksi perehdyin politiikkaan eduskuntalon kierrolla! En ole itseasiassa koskaan käynyt Helsinki-touria, siinäpä aukko sivistyksessä... Tukholman Gamla Stan nyt on törkeä turistirysä (se bilden nedan), sillä mun makuuni sinne ei kuuluisi a)miljoona turistikauppaa b)Ben&Jerry's?! Tukholmassa oli myös ihanat jouluvalot, paljon koristeltuja hirviä/poroja/tähtiä. Lisäksi siis Fotografiska ja Vasamuseet. Fotografiska herätti tunteita, hyvän taiteen merkki. Nimensä mukaisesti tämä rakennus sataman lähellä on täynnä valokuvia. Gallerian jälkeen teki mieli itsekin valokuvata. Vasamuseet oli okei. Yliarvostettu olisi sana, jolla kuvailisin. Ehdottomasti Tukholman kävijän must, mutta silti... Sehän on kuitenkin vain yhdestä laivasta kertova museo.


Hedelmällinen viikonloppu Tukholmassa siis! Myös senkin takia, että olin ehkä parhaassa buffassa syömässä la-iltana! Jälkkäriksi: PEHMISTÄ! Ja hedelmiä! Mmmmm. Kyseinen buffa on arvosteltu Ruotsin parhaaksi, en ole siis yksin mielipiteeni kanssa. Sekoitus kinukkia, sushia ja dumplingseja.

Mutta siis kröhä. Edelleen. Viime keskiviikkona nenä vuoti verta kuusi (6!!) kertaa. Jep, himppasen kuivat limakalvot ollut. Ja luultavasti en oikein avita kröhän katoamista terkuin "mennään ilman takkeja festaan!"
Tämä postaus ei ole parhaimpiani. Syytän kiirettä ja sitä, että oikoluin sen koko päivän Ph. Eurin lukemisen jälkeen. Say what? Tämä Euroopan farmakopea on ehkä ainut kirja tässä maailmassa, jonka polttaminen olisi loistava idea. Harmi kyllä, siitä löytyy aina myös sähköinen versio.


No se Vasamuseetin botski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti