lauantai 6. huhtikuuta 2013

The Irish




Gerard Butler. Tyypillinen irkku.

Ajattelin kertoa teille vähän irlantilaisten hienoista puolista.
First things first. Huumorintaju. Irlantilaiset ovat sarkasmin kiistattomia keisareita  tai ritareita ainakin. Onneksi en ole itsekään mikään noviisi, mitä tulee huumorin pimeään puoleen. Mitä mustempaa, sitä parempaa. Kuivakin kelpaa. Onneksi saanut opetusta sarkasmin alalla aikaisemmin, nimittäin oma Amerikan perheeni suoltaa kilttejä ilkeyksiä päivästä toiseen. Suomalainen perheeni ei oikein sarkasmia sitten taas ymmärrä. Ei pahalla. Ehkä tekin joskus opitte. Kuitenkin, kun jenkit laimentavat kaikki ilkeimmät ja parhaat laininsa sanomalla ”Just kidding!” niin irlantilaiset eivät pilaa heittojaan sillä. Kaikki sanotaan totisella naamalla ja tositarkoituksella. Juuri niin kuin pitääkin. Täällä kukaan ei ole kutsunut minua murhaajaksi. Aitous on Irlannissa valttia.

Mahtavaa irkuissa on myös kohteliaisuus ja huomaavaisuus. Aina lähestyessämme kanttiinia  kaikki kyselevät toisiltaan: ”You want tea? Do you want coffee? Want are you having?” Ja yksi tarjoaa. Kaikki vuorollaan, eikä kukaan ole sanomassa perään:  ”Oot muuten sitten euro viiskyt velkaa”. Tekee elämästä huomattavasti hauskempaa ja helpompaa. Taukohuoneessakin (tai teehuone täällä, tietenkin) on lähes päivittäin jotain hyvyyksiä ilman, että kukaan ottaa krediittiä asiasta. Selfpraise is no-praise. Oikein hyvät pullat huomataan kyllä joka kerta. Huonoista ei kohkata vaan syödään pois silti. Suomalaiset haluavat aina jotenkin korostaa, mikäli ovat tehneet jotain epäitsekästä tai muusta poikkeavaa.  Suomalaiset muikkelit kirjoittavat menestyksensä hedelmistä (kuntosalilla käymisestä, siivoamisesta tai tenteistä) päivittäin naamakirjan syövereihin ja kohkaavat asiasta puolet iltapäivästä, mutta täällä lähinnä todetaan sivulauseessa: ” Yeah I did a 10K race last weekend. Was good.” Arvostusta täällä on kuitenkin jokaista varten, oli eilen imuroinut tai ei.



Arkielämässä  on kiva aina edes esittää, että tunnetaan. Ensimmäisestä päivästäni lähtien, minua on tervehtinyt jokainen lääkäri, sairaanhoitaja tai vahtimestari jotenkin sairaalassa. Yleensä ihmiset tokaisevat ”Hey, howreya”. I’m not so bad, yourself? Suomessa kävellään nenä joko maata tai kattoa kohti ja se määrittää lähinnä koko ensivaikutelmasi (ujo/pöyhkeilijä). Nykyään saan jopa rupatella sairaalan käytävillä, riittää kun ihmiset ovat nähneet minut esimerkiksi sairaala-apteekissa piipahtaessaan. Osastolla käydessämme saatamme viettää puolet ajasta lääkäreiden ja muiden henkilökuntalaisten kanssa turisten. Varsinkin jos menen pomoni kanssa, hänhän tuntee kaikki. Täällä ei kukaan hauku perään, ettei työajalla saa sosiaalisoitua. Kaikki tietävät, miten hyvää se tekee koko työilmapiirillekin. Hyvää tarinaa ei tule koskaan keskeyttää. Kaikilla on aina aikaa yhdelle tarinalle. Ja kuulumisten kyselemiselle. Ja perheen kuulumisten kyselemiselle.

Yöelämässä minglailukin on irlantilaisseurassa hauskempaa. Chatty-kulttuuri näkyy sielläkin. Rakastan jokaista käymääni randomkeskustelua. Ne johtavat yleensä ihmeellisille reiteille. Kuten viime viikonloppuna päädyin tequilarinkiin irkkupoikien kanssa, koska he äkkäsivät minut juomasta vettä. Keskustelin myös IRA:n tuottamasta irlantilaismusiikista nelikymppisen herrasmiehen kanssa ja sain ilmaisen tuopin lisäksi pyöritystä pubimusiikin tahtiin. Lupasin myös pusun yhdelle pojalle, mikäli hän löytää ystäväni ennen minua (vaihdoin baaria ennen kuin moista pääsi tapahtumaan, älä huoli äiti). Mistä sitten jutella, mikäli small-talk ja sarkasmi ovat molemmat aivan uutta tietoa. Irlannissa ensinnäkin joku toinen aloittaa yleensä keskustelun, mutta jossei niin kaksi asiaa toimii täällä aina: sää ja talous. Amerikoissa nuo kaksi asiaa ovat eri ammatit ja liikenne (So what do you do for living? The traffic was a nightmare this morning). Suomessa... Niin no. Suomessa ei puhuta. Ainakaan tuntemattomille. Ainakaan small-talkkia.Valittaa voi. Mistä tahansa.

Mitäs muuta. No toki, täällä löytyy myrtsejä ihmisiä siinä missä Suomessakin, mutta niillekin voi nauraa. Tai ainakin minä hihitän ja toivon, että se tarttuu. Ainiin ja jos jokaiselle irlantilaisella on tarina kerrottavana, niin jokainen myös tykkää laulaa. Ja osaa soittaa jotain tyypillisimmistä irkkusoittimista (viulu, tin whistle eli ööö nokkahuilu tai muut oudot värkit). Minulle on alettu laulaa niin kesken turistikierroksen kuin kaverin kotonakin. Mahtavaa, samalla myös suomalaista hirveästi hämmentävää.

 ”You’re such a happy little girl”, sanoi työkaverini eilen. Why wouldn’t I be, I’m in Ireland and I love it!

Ja okei nyt kaikille, pieni treat. Näin meidän talossa hengaillaan:

Kuva on tarkoituksella sumea. Ettei tätä kuvaa voida käyttää minua vastaan, kun minusta tulee Suomen valtijatar. Ja mitä muutakaan voi olettaa sokerihumalassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti